Maksud Spesifikasi Komputer


Maksud Spesifikasi Komputer
Maksud Computer Specification

1) Spesifikasi Komputer atau biasa disebut "Spek Komputer" ("Computer Specs") bermaksud ciri-ciri khusus bagi sesebuah komputer. Biasanya ciri-ciri ini meliputi perkara penting yang menentukan prestasi (performance) komputer tersebut.

2) Spesifikasi Komputer merupakan perkara utama yang mesti dipertimbangkan oleh seseorang apabila mahu membeli komputer. Harga komputer relatifnya adalah mahal maka pembeli perlu fikir dengan sebaiknya sebelum membuat pilihan.

3) Gambar di atas adalah contoh perbandingan sistem komputer berdasarkan spesifikasi. Kita boleh bandingkan sistem komputer dengan berbagai cara. Tetapi antara ciri yang mudah boleh dibandingkan adalah:

3.1) Processor - Jenis i3 adalah untuk kegunaan biasa. Jenis i5 dan ke atas adalah untuk kegunaan profesional. Dual Core maksudnya dua subpemproses. Quad Core maksudnya empat subpemproses. Semakin banyak tentulah semakin pantas.

3.2) RAM - Saiz 2GB adalah saiz bagi kebanyakan komputer pada hari ini (tahun 2015). Manakala 4GB dan ke atas mungkin diperlukan jika tugasan kerja yang anda lakukan banyak dan bermuatan berat (maksudnya terlalu banyak kerja mahu diproses seperti pengaturcaraan, kerja pembangunan multimedia atau permainan berkuasa tinggi)

3.3) Hard Drive - Kebanyakan komputer hari ini mempunyai saiz Hard Disk di antara 250GB ke 500GB. Ada juga yang bersaiz 150GB. Saiz Hard Disk bergantung kepada keperluan storan (storage) anda. Jika anda mahu menyimpan banyak fail (seperti kerja, gambar, video etc.) maka saiznya perlu besar. Jika setakat menyimpan fail Word atau Excel, 150GB pun sudah memadai.

3.4) Screen Size - Kebanyakan komputer bersaiz 13 - 14 inci. Lebih besar tentu lebih seronok tetapi ia akan jadi lebih berat dan susah hendak dibawa. Lebih kecil mudah untuk dibawa tetapi mungkin tidak selesa untuk melihatnya.

3.5) Battery Life - Kebanyakan komputer dapat bertahan 4 jam ke atas. Jika anda seorang yang banyak bergerak,  lebih lama bateri itu dapat berkuasa lebih baik. Jika anda kerap guna di rumah atau pejabat sahaja, faktor bateri tidaklah penting sangat.

3.6) Optical Drive - Optical Drive untuk CD/DVD akan jadi keperluan jika anda mahu memasang aplikasi tambahan atau menonton video. Lebih baik mencari komputer yang sudah ada Optical Drive supaya mudah untuk menggunakannya jika ada keperluan pada masa hadapan.

3.7) USB Drive - USB Drive adalah sejenis port (dalam bahasa mudah, ianya seperti soket elektrik untuk kita mencucukkan peranti tambahan). Hari ini USB Drive boleh digunakan untuk membaca kandungan Flash Drive (Thumb Drive), caj bateri untuk handphone atau membekalkan elektrik kepada aksesori seperti kipas dan lampu.

4) Maklumat di atas adalah spefikasi yang tipikal. Terdapat pelbagai spesifikasi yang lain lagi tetapi cukuplah yang di atas dahulu untuk difahami buat permulaan.

5) Apabila anda mahu membeli komputer baru atau second-hand, janganlah terus beli pada kali pertama anda lihat atau dengar spesifikasinya. Sebaliknya, luangkan sedikit masa pergi ke beberapa kedai atau penjual untuk dengar tawaran mereka. Penjual komputer kadangkala terdesak dan cuba mempengaruhi anda membeli produknya. Jika rasa tidak selesa, batalkan dulu niat mahu membeli supaya anda dapat buat keputusan yang lebih bijaksana kemudian.